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NYSE Regulation is issuing this bulletin to remind OTP Holders, OTP Firms, and ATP 
Holders of certain rules and procedures that must be followed when NYSE Arca, Inc. 
(“NYSE Arca”) and NYSE MKT LLC (“NYSE MKT”, together with NYSE Arca, the 
“Exchange”) have limited certain option series to closing-only transactions. 
 
Other Restrictions on Exchange Options Transactions and Exercises  
 
NYSE Arca Options Rule 6.11 and NYSE MKT Rule 909 authorize the Exchange to 
impose, from time to time in its discretion, such restrictions on Exchange option 
transactions or the exercise of option contracts in one or more series of options of any 
class dealt on the Exchange as it deems advisable in the interests of maintaining a fair 
and orderly market. 
 
When a restriction is imposed in the form of restricting transactions in certain option 
series to closing-only transactions, limited exceptions apply, as described below. 
 
Exceptions to Closing-Only Options Transactions 
 
An OTP Holder, OTP Firm, or ATP Holder may enter an opening transaction only to 
facilitate the closing transactions of a Customer.  In this context, Customer means an 
individual or organization that is not a Broker-/Dealer.   
 
Additionally, an OTP or ATP Holder that is acting as a Market Maker pursuant to NYSE 
Arca Rule 6.32 or NYSE MKT Rule 920NY may enter an opening transaction in order to 
facilitate closing transactions of another market participant. 
 
OTP and ATP Holders Acting as Order Flow Providers and OTP and ATP Holders 
Acting as Floor Brokers 
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OTP and ATP Holders who submit, as agent, orders to the Exchange are cautioned not 
to accept or enter opening orders for any option series that has been designated as 
closing only, unless an exception, as described above, applies.   
 
FAQs 
 

1. Question: Can Broker/Dealers acting as market makers on another exchange 
(i.e., Non-OTP or Non-ATP Holder Market Makers) be solicited to enter into 
opening transactions to enable closing transactions of any other market 
participant? 
 
Answer:  No.  Only OTP or ATP Holders acting as Market Makers pursuant to 
NYSE Arca Options Rule 6.32 or NYSE MKT Rule 920NY may enter an opening 
transaction in order to facilitate closing transactions of any other market 
participant. 
 

2. Question:  Since OTP or ATP Holders acting as Market Makers pursuant to 
NYSE Arca Options Rule 6.32 or NYSE MKT Rule 920NY can enter an opening 
transaction to facilitate the closing transaction of any market participant, may 
they enter a “closing” order even if the Market Maker is opening? 
 
Answer:  No.  Opening orders in closing only series are systemically blocked, 
even for Market Makers who are permitted to open when enabling a closing 
transaction of another market participant.  Market Makers, however, can enter 
quotes, which are neither marked opening nor closing, when there is a closing 
order in the Consolidated Book with which they wish to trade.  No market 
participant should enter a closing order to circumvent the systemic block on 
opening orders in an attempt to open a new position.    

 
Contact Information 
 
For questions regarding the bulletin and rules governing floor trading, please contact 
Stewart Courant at (415) 318-1963, Thomas Matteo at (212) 656-6349, Willie Wong at 
(212) 656-3998 or Michael Babel at (212) 656-4744.  
 
 


